När den danske konungen Christian IV planerade uppförandet av sin nya stad behövde han både mat och husrum. Nog kan man tycka att en kung borde ha tillgång till likvida medel, men så var inte fallet. Peter Cahle insåg detta och lånade därför ut pengar till monarken. Dessutom såg han till att inackordera konungen i sitt hus. Och hans källare, fylld med mat och flotta viner, den fick Christian IV förstås också tillgång till. God traktering är en tradition som dagens ägare slagit vakt om och fört vidare. Långivning till gästerna har man dock frångått.
I slutet av 1700-talet tog en annan framstående borgare över, kopparslagare Hans Georg Kipper. Han började med att riva det slitna huset och byggde nytt över källaren. Det huset står där än i dag. Under 1950-talet restaurerades de gamla valven till ursprungligt skick, och i den vevan fick krogen namnet Restaurant Kipper.
Maten du aldrig glömmer, möten du alltid minns
Sedan dess har tiden rullat på, gamla gäster har bytts mot nya. Här inne har en nervös 22-åring med brylkräm i håret bett om sin kärestas hand. Ett halvt sekel senare har de återvänt för att fira barnbarnets studentexamen. Här har bordsgrannar blivit bekanta, bekanta blivit vänner och nog har det också någon gång också sagt klick över borden. Här har skålats, njutits och diskuterats. Segrar har firats och förluster förträngts, historier bytt ägare och skratten ekat.
Ja, i de här lokalerna har mycket hänt. Inte undra på att det brukar heta att Kippers är en del av Kristianstads själ.
Kippers är ett bra val för dig som uppskattar historiska miljöer och mat av absolut högsta klass. Köksmästaren låter sig inte sällan hämta inspiration från gamla tiders mat. Vad sägs om rödvinsbrässerade oxkinder? Och du, än idag kan du som besöker Kippers Källare se de krokar i taket som Peter Cahle använde vid styckning och där man hängde kött och korvar, för flera hundra år sedan.
Välkommen in.